MA IS HOZHATSZ EGY JÓ DÖNTÉST!

EGÉSZSÉGRE HANGOLT, SZERETHETŐ ÉTELEK
A KÜSZÖBÖDIG SZÁLLÍTVA

Karácsony hízás és bűntudat nélkül

Tippek, melyek segítenek az ünnepi időszak alatt. 

 

Ha te vagy az aki már hetek óta koplalással készül az év utolsó két hetére, aki már most attól szorong, hogy mit fog tudni enni a családi ebédnél akkor ne menj sehová, olvass tovább!

A karácsony (minden családi csetepaté és ajtócsapkodás ellenére is) az év egyik legszebb ünnepe. El kell fogadnunk, hogy a karácsonyi vásár, a mézeskalács, a forralt bor, a beigli, a céges vacsora és családi ebéd - mind hozzátartoznak a karácsonyi készülődéshez és az ünnepekhez. Ez így van rendjén.

 

Mindennek ellenére, tisztában vagyok a ténnyel, hogy nagyon sok embernek ez az időszak óriási szorongást is jelent, hiszen a megszokott napi rutin kevésbé tartható, vagy ha mégis tartható, akkor elképesztően megerőltető és helyenként kínost is. Ki szereti azt hallgatni vacsora közben, hogy “te most ezt eheted” vagy “te most ebből akkor nem eszel” stb.

 

Persze vannak olyan esetek, például különböző kórképek megléte esetén, amikor sajnos a karácsony sem kivétel, de szerencsére az esetek többségében inkább a fejünkben léteznek csak korlátok.

 

Jöjjön most pár hasznos tanács egy táplálkozási referens klaviatúrájából azért, hogy ne szorongva és rettegve ülj az ünnepi asztalhoz. 

 

  • Kerüld az állandó nassolást! Ha a reggelid fehérjében és zsírokban gazdag, tuti nem ülteted fel magad arra a bizonyos cukor hullámvasútra, így kevésbé van esélyed a falási rohamokra. Másfelől pedig, egyél  nyugodtan a süteményekből amikor annak van itt az ideje, de fejezd be a konyhába járkálást, mert pont ezen a ponton viszel be felesleges, plusz kalóriákat.

 

  • Rágd meg alaposan az ételt, add meg a módját az evésnek és mielőtt repetáznál, várj legalább 10 percet. Ha 10 perc múlva is éhes vagy, de csakis akkor, vegyél nyugodtan még egy adagot!

 

  • Ne csomagolj süteményt elvitelre! Nálunk ez aranyszabály, így biztosan nem beigli lesz a másnapi reggeli.

 

  • Segítsd az emésztésedet fermentált zöldségekkel, esetleg fermentált levekkel! A savanyú ételek előnye ezen felül, hogy szuperük vissza tudják lassítani a szénhidrátok felszívódását, így szintén elkerülhető az a bizonyos vércukor ingadozás.

 

  • Maradj mozgásban! Sétálj a friss levegőn, menj el edzeni ha éppen jól esik, jógázz otthon, esetleg beszélj meg egy karácsonyi vásáros randit a barátokkal, de ne süppedj bele napokig a kanapéba! Nyilván nem ez az időszak amikor szét kell hajtanod magad, sőt a kis pihenőnek a jótékony hatásait később még kamatoztatni is fogod tudni az edzéseid során.

 

  • Igyál sok vizet és/vagy teát! Egyfelől biztos becsúszik némi alkohol, sőt lehet 1-2 kávéval is többet iszol majd. Hidd el, jól fog jönni a hidratálás.

 

  • Ne stresszelj feleslegesen a készülődésen, az étkezésen vagy az elmaradt edzéseken. Ne legyél magadhoz túl szigorú, semmi nem fog történni ha picit lazítasz azon a bizonyos gatyaszíjon. 

 

+ PRO TIPP ha szeretnéd az évet aktívan indítani, de nem szeretnél a ló másik oldalára esve motivációt veszíteni, akkor jelentkezz 2024.01.04-ig a 21 napos kihívásomra, melynek részleteit megtalálod a ITT oldalon. 

 

Kellemes Ünnepeket! 

 

Zsófi

Karácsony hízás és bűntudat nélkül_0
Karácsony hízás és bűntudat nélkül_1

Facebook és Instagram oldalunkon folyamatosan
frissülő, hasznos információkat találsz az egészséges étkezésről, a felhasznált alapanyagokról és konyhánkról.

2024. Minden jog fenntartva.
Fejlesztette: Webcapital Kft.